Jdi na obsah Jdi na menu
 


Včely a včelaři

V Čechách byl med až do doby napoleonských válek, které přispěly k rozvoji pěstování cukrové řepy vedle "dovozového"  třtinového cukru  velmi významným sladidlem. Už nezjistíme, kdo první kdysi dávno vykouřil dutinu stromu obsazenou divokými včelami a nedbaje na žihadla si pochutnal na sladkém medu. Od té doby se snědlo mnoho medu, ten přestal být vyjímečnou pochoutkou a stal se žádanou potravinou. Je vyhledáván nejen pro svoji chuť, ale stále častěji  i pro své léčivé a posilující vlastnosti. Abychom měli záruku kvality, měli bychom postupovat stejně jako s jinými potravinami. Když chceme kvalitní čerstvé maso nebo uzeninu zajdeme ke svému řezníkovi, pro dobrý chléb ke svému pekaři atd. Stejně tak by to mělo být i s medem - podívat se v jakém prostředí včelky létají, jak si včelař hledí svých úlů, kde a na čem med vytáčí, kde a jak ho skladuje a do jakých nádob nám jej dá. Drtivá většina včelařů se ráda svým včelím hospodářstvím pochlubí - protože má své včelky ráda. Občas se ale vyskytne i "včelař" poněkud jiného ražení - viz naše fotogalerie. Že od něj byste med nechtěli ? Tomu rozumíme. Ale víte odkud je med v supermarketu ? Na nálepce "upřesněno" : Med pochází ze zemí EU a mimo EU.  Kolegové včelaře z černé kroniky se jistě najdou leckde. Takže: pro maso k řezníku, pro chléb k pekaři a pro med ke včelaři.

 

Příspěvky

Rozpouštění medu

9. 10. 2011

 

Pastový není pasterizovaný !

24. 4. 2011

 

O medu

24. 4. 2011

 

Včelí život

3. 4. 2011

 

Rojení

3. 4. 2011